in blog, Sociology

ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nün Tarihi

On yıla yakın süredir zamanımın bir kısmı Odtü Sosyoloji Bölümü’nde geçiyor. Beşeri bilimler yazan kapıdan girince ciddi bir hava ile karşılaşırsınız ya, kimler geçmiştir acaba bu kapıdan, odalardan, dersliklerlerden diye merak ederdim hep.

İlk defa bu merakımı giderecek derli toplu bir yazı buldum. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi adlı dergide, 2008 yılında “Bahattin Akşit ile Bilimsel Araştırmalar ve Türkiye’nin Sosyolojik Dönüşümü Üzerine” başlıklı bir görüşme yayınlanmış*.

Ayrıca yazının içinde Türkiye’de sosyolojinin tarihi denilebilecek bir tarih anlatısı da var. Erasmus tecrübemden sonra Türkiye’ye dönerken, benim için en yakıcı soru “acaba bizim Türkçe bir sosyolojimiz var mı” idi ve Ceylan Tokluoğlu’ndan Türkiyede Sosyoloji Tarihi (veya literatürü) denilebilecek iki ders almıştım, bu soruya cevap bulmak için. Bahattin Hoca’nın bu söyleşide referans verdiği kitaplar, makalelerin ciddi bir kısmı o derste okutuluyordu.

Küçük bir eleştri, Bahattin Hoca referans verdiği döneminde yapılan çalışmalara dair hiç eleştiri yapmamış. Halbuki bahsettiğim derste bu çalışmaları okurken hatırı sayılır metodolojik problemleri olduğunu görmüştüm. Neyse, bu mesele bir hayli uzun. Sizi söyleşi ile başbaşa bırakıyorum. Emek verip söyleşiyi yapanlara çok teşekkürler. Umarım Bahattin Hoca da Niyazi Berkes’in Unutulan Yıllar‘ı minvalinde bir kitap yazar.

 

*İlgili yazıya ulaşmak için lüften bu bağlantıyı tıklayınız.

 

 

Leave a Reply